SKM 017925
::
plansch, skolplansch

- Object description
Vår föda.
Oorganiska men icke energialstrande näringsämnen. Vitaminer.
Utarbetad av Magda Herman.
Förlag P. A. Norstedt & Söner.
Bengtsons litografiska AB, Sthlm.
Text i planschen:
A-vitamin och karotin, dagsbehov 0,5-2 mg.
Fiskleverolja, Lever.
Makrill, Ål, strömming, Feta fiskar i allm. .
Mjölk, Grädde.
Äggula, Ost, Smör, margarin.
Grönkål, Spenat, Persilja, Brysselkål.
Nypon, Morötter, Aprikoser, Tomater, Svarta vinbär.
B¹-vitamin (Aneurin eller Thiamin), dagsbehov ca 1,5 mg.
Jäst.
Ärter (färska), Ärter (tork), Tork. bönor.
Havregryn, Grovt bröd. Grahammjöl, Grovt rågmjöl, Berikat vetemj., Vanligt vetemj.
Mjölk, Ägg (gula).
Blomkål, Nötter, Mandel, Tork. frukt.
Fläskkött, Lever – njue. Veg. extr.
B²-vitamin (Laktoflavin eller Riboflavin), dagsbehov ca 2–3 mg.
Jäst.
Vassla, Mesost, Messmör.
Grahammjöl, Grovt rågmjöl, Berikat vetemj., Havregryn, Vetegrodd, Veg. extrakt.
Mjölk, Grovt bröd, Ost, Ägg (gula).
Ärter (färska), Ärter (torkade), Bönor (färska), Bönor (tork.), Mandel, Spenat.
Färsk sill, Grönkål, Lever, Kött.
C-vitamin (Askorbinsyra), dagsbehov 15–75 mg.
Nypon, Sv. vinbär, Hjortron, Jordgubbar, Röda vinbär, Hallon.
Apelsiner, Citroner, Äpplen.
Vitkål, Blomkål, Spenat, Brysselkål.
Pepparrot, Mjölk, Grönkål, Tomater.
Persilja, Kålrot, Lök, Potatis.
Färska ärter, Grönsallad, Purjolök.
D-vitamin, dagsbehovet ej fullt känt.
Fiskleverolja, Lever, Makrillever.
Sill, Strömming, Böckling, Fet fisk i allm., Sardiner, Makrill.
Mjölk (oskummad), Smör.
Vitaminiserat margarin.
Äggula, Fet ost.
Bestrålning med solljus eller kvartslampa (ultravioletta strålar).
E-vitamin.
Äggula, Vetegrodd (olja), Sädesslagens produkter.
Färska grönsaker i allmänhet.
Vegetabiliska oljor och växtfetter.
K-vitamin. Bildas till stor del i vår tarmkanal genom bakterieverksamheten där. Dessutom få vi det genom en del bladgrönsaker, vete, lever m. m.
Grönkål, Spenat, Vetegrodd, Lever.
Övriga vitaminer. I vår föda finns ännu en hel del andra kända vitaminer, nödvändiga för kroppens normala funktioner. Då de emellertid förekommer allmänt i vår kost eller bildas i vår tarmkanal genom bakterieverksamheten där, och man ännu så länge ej känner vårt behov av dem, har de ej medtagits på denna tabell.
Leave a comment
You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.