logo

Carlotta - the museum database

bild

SKM 017925 :: plansch, skolplansch

Object description

Vår föda.

Oorganiska men icke energialstrande näringsämnen. Vitaminer.

Utarbetad av Magda Herman.

Förlag P. A. Norstedt & Söner.

Bengtsons litografiska AB, Sthlm.

Text i planschen:

A-vitamin och karotin, dagsbehov 0,5-2 mg.

Fiskleverolja, Lever.

Makrill, Ål, strömming, Feta fiskar i allm. .

Mjölk, Grädde.

Äggula, Ost, Smör, margarin.

Grönkål, Spenat, Persilja, Brysselkål.

Nypon, Morötter, Aprikoser, Tomater, Svarta vinbär.

B¹-vitamin (Aneurin eller Thiamin), dagsbehov ca 1,5 mg.

Jäst.

Ärter (färska), Ärter (tork), Tork. bönor.

Havregryn, Grovt bröd. Grahammjöl, Grovt rågmjöl, Berikat vetemj., Vanligt vetemj.

Mjölk, Ägg (gula).

Blomkål, Nötter, Mandel, Tork. frukt.

Fläskkött, Lever – njue. Veg. extr.

B²-vitamin (Laktoflavin eller Riboflavin), dagsbehov ca 2–3 mg.

Jäst.

Vassla, Mesost, Messmör.

Grahammjöl, Grovt rågmjöl, Berikat vetemj., Havregryn, Vetegrodd, Veg. extrakt.

Mjölk, Grovt bröd, Ost, Ägg (gula).

Ärter (färska), Ärter (torkade), Bönor (färska), Bönor (tork.), Mandel, Spenat.

Färsk sill, Grönkål, Lever, Kött.

C-vitamin (Askorbinsyra), dagsbehov 15–75 mg.

Nypon, Sv. vinbär, Hjortron, Jordgubbar, Röda vinbär, Hallon.

Apelsiner, Citroner, Äpplen.

Vitkål, Blomkål, Spenat, Brysselkål.

Pepparrot, Mjölk, Grönkål, Tomater.

Persilja, Kålrot, Lök, Potatis.

Färska ärter, Grönsallad, Purjolök.

D-vitamin, dagsbehovet ej fullt känt.

Fiskleverolja, Lever, Makrillever.

Sill, Strömming, Böckling, Fet fisk i allm., Sardiner, Makrill.

Mjölk (oskummad), Smör.

Vitaminiserat margarin.

Äggula, Fet ost.

Bestrålning med solljus eller kvartslampa (ultravioletta strålar).

E-vitamin.

Äggula, Vetegrodd (olja), Sädesslagens produkter.

Färska grönsaker i allmänhet.

Vegetabiliska oljor och växtfetter.

K-vitamin. Bildas till stor del i vår tarmkanal genom bakterieverksamheten där. Dessutom få vi det genom en del bladgrönsaker, vete, lever m. m.

Grönkål, Spenat, Vetegrodd, Lever.

Övriga vitaminer. I vår föda finns ännu en hel del andra kända vitaminer, nödvändiga för kroppens normala funktioner. Då de emellertid förekommer allmänt i vår kost eller bildas i vår tarmkanal genom bakterieverksamheten där, och man ännu så länge ej känner vårt behov av dem, har de ej medtagits på denna tabell.

  • Data elements
Inventarienummer
SKM 017925
Sakord
plansch; skolplansch
Samlingskod, tidigare
skolhistorisk samling
Klassifikation OCM
872
Svenska ämnesord (SAO)
Undervisningsväsen; Utbildning; Undervisningsmateriel; Läromedel; Livsmedel; Människokroppen
LCSH
Teaching - Aids and devices
Motivord
födoämnen; näring; energivärde; kcal; kalori; näringsvärde; näringsinnehåll; födoämne; föda; vitamin; karotin; retionol; riboflavin; laktoflavin; askorbinsyra; aneurin; tiamin
Företagsnamn - Förlag
P.A. Norstedt & Söner
Förekommer som
förlag, förmedlare, tillverkning
Land
Sverige
Ort
Stockholm
Tid - Företagets grundande
1823
Företagsnamn - Tryckeri
Bengtssons Litografiska AB
Förekommer som
tillverkning, tryckeri
Företagsnamn
Bengtssons Litografiska AB
Land
Sverige
Ort
Stockholm
Personnamn - Informant
Herman, Magda
Förekommer som
informant
Verkets titel
Vår föda
Företag/Institution - Brukare/Ägare
Sofielundsskolan
Förekommer som
brukare/ägare
Land - Brukare/Ägare
Sverige
Ort - Brukare/Ägare
Malmö
Företagsnamn - Förvärvat från
Sofielundsskolan
Förekommer som
brukare/ägare
Beskrivning

Vår föda.

Oorganiska men icke energialstrande näringsämnen. Vitaminer.

Utarbetad av Magda Herman.

Förlag P. A. Norstedt & Söner.

Bengtsons litografiska AB, Sthlm.

Text i planschen:

A-vitamin och karotin, dagsbehov 0,5-2 mg.

Fiskleverolja, Lever.

Makrill, Ål, strömming, Feta fiskar i allm. .

Mjölk, Grädde.

Äggula, Ost, Smör, margarin.

Grönkål, Spenat, Persilja, Brysselkål.

Nypon, Morötter, Aprikoser, Tomater, Svarta vinbär.

B¹-vitamin (Aneurin eller Thiamin), dagsbehov ca 1,5 mg.

Jäst.

Ärter (färska), Ärter (tork), Tork. bönor.

Havregryn, Grovt bröd. Grahammjöl, Grovt rågmjöl, Berikat vetemj., Vanligt vetemj.

Mjölk, Ägg (gula).

Blomkål, Nötter, Mandel, Tork. frukt.

Fläskkött, Lever – njue. Veg. extr.

B²-vitamin (Laktoflavin eller Riboflavin), dagsbehov ca 2–3 mg.

Jäst.

Vassla, Mesost, Messmör.

Grahammjöl, Grovt rågmjöl, Berikat vetemj., Havregryn, Vetegrodd, Veg. extrakt.

Mjölk, Grovt bröd, Ost, Ägg (gula).

Ärter (färska), Ärter (torkade), Bönor (färska), Bönor (tork.), Mandel, Spenat.

Färsk sill, Grönkål, Lever, Kött.

C-vitamin (Askorbinsyra), dagsbehov 15–75 mg.

Nypon, Sv. vinbär, Hjortron, Jordgubbar, Röda vinbär, Hallon.

Apelsiner, Citroner, Äpplen.

Vitkål, Blomkål, Spenat, Brysselkål.

Pepparrot, Mjölk, Grönkål, Tomater.

Persilja, Kålrot, Lök, Potatis.

Färska ärter, Grönsallad, Purjolök.

D-vitamin, dagsbehovet ej fullt känt.

Fiskleverolja, Lever, Makrillever.

Sill, Strömming, Böckling, Fet fisk i allm., Sardiner, Makrill.

Mjölk (oskummad), Smör.

Vitaminiserat margarin.

Äggula, Fet ost.

Bestrålning med solljus eller kvartslampa (ultravioletta strålar).

E-vitamin.

Äggula, Vetegrodd (olja), Sädesslagens produkter.

Färska grönsaker i allmänhet.

Vegetabiliska oljor och växtfetter.

K-vitamin. Bildas till stor del i vår tarmkanal genom bakterieverksamheten där. Dessutom få vi det genom en del bladgrönsaker, vete, lever m. m.

Grönkål, Spenat, Vetegrodd, Lever.

Övriga vitaminer. I vår föda finns ännu en hel del andra kända vitaminer, nödvändiga för kroppens normala funktioner. Då de emellertid förekommer allmänt i vår kost eller bildas i vår tarmkanal genom bakterieverksamheten där, och man ännu så länge ej känner vårt behov av dem, har de ej medtagits på denna tabell.

Utställning
Uppåt väggarna [2012-02-24 - 2013-11-03]
CC-licens - Bild
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar [cc by-nc-nd]
Tillhör samling
Malmö Skolmuseum
Copyright
Foto: © Ola Myrin / Malmö museum
Belongs to Samling
Avlång låda

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.