logo

Carlotta - the museum database

SKM 001629 :: plansch, skolplansch

Object description

Svenska sockerfabriksaktiebolaget: Sockerproduktionen i Sverige. M. hängare och hörnskydd.

Nr. 439.

Mitten av planschen innheåller en tabell med siffror om "Sockerproduktionen i Sverige" år 1900/01, 1920/21, 1940/1 och 1953/54 med "Betareal hektar", "råsockerskörd kg per hektar" och "Totalproduktion ton råsocker" samt en karta som visar raffinaderier, betsockerbruk och betodling.

Text i planschen:

Framställning av råsocker

I fabriken tvättas betorna rena från jord och lera .... - .... varefter de skäras till snitsel. (Ca 100 ton per timme). - Snitseln urlakas med varmt vatten i diffusörer, varvid råsaft erhålles med 15% socker. - Till råsaften sättes släckt kalk, varvid föroreningar utfällas, "skedning". - Överskottet av kalk utfälles med kolsyra, "saturation". - I kalkugnen brännes kalksten till bränd kalk och kolsyra. - "Slamsaften" (råsaften efter satureringen) filtreras i filterpressar, varvid slamkalk avskiljes, Slamkalken är ett utmärkt jordförbättringsmedel. - Slamkalk - Den filtrerade tunnsaften (15% socker) indunstas under vacuum till tjocksaft (65% socker). - Sockret bringas att kristallisera i vacuumpannor. Härvid erhålles "fyllmassa". - Efterkristallisation och avkylning sker i kylmaisch. - I centrifugerna separeras råsockret från moderluten "sirapen". Sirapen kokas och bringas att kristallisera och centrifugeras, varvid erhålles II produkt råsocker och melass. - Melass- Råsocker.

Raffinering av råsocker.

Råsockret blandas med sockerlösning "sirap" och affineras, d. v. s. centrifugeras och tvättas med vatten. - Det så erhållna "affinerade" sockret löses till en tjock "raffinadsaft" .... - .... vilken filtreras. - Bitsocker - Den filtrerade raffinadsaften kokas i vacuumpannor till I:sta klass fyllmassa .... - .... som kyles och efterkristalliseras i kylmaischar. - Fyllmassan centrifugeras. Det därvid erhållna sockret .... - .... pressas till stänger .... - .... och torkar .... - .... samt klippes till bitar. - Strösocker - Sirapen (den ej kristalliserade sockerlösningen) från bicentrifugeringen blandas med annat socker och kokas till 2:dra klass fyllmassa .... - .... som kyles och efterkristalliseras i kylmaischar. - Fyllmassan centrifugeras. Det därvid erhållna sockret .... - .... torkas med varmluft i granulatorer .... - .... och siktas till strösocker. - Det färdiga sockret förpackas i stora automatmaskiner i säckar, lådor, kartonger och påsar. Maskinernas kunna forma förpackningarna och kontrollväga desamma.

  • Data elements
Inventarienummer
SKM 001629
Sakord
plansch; skolplansch
Antal
1
Klassifikation OCM
872
Svenska ämnesord (SAO)
Undervisningsväsen; Utbildning; Undervisningsmateriel; Läromedel; Samhällskunskap; Industri; Livsmedel; Teknik; Statistik
LCSH
Teaching - Aids and devices
Motivord
reklam; livsmedelsindustri; socker; strösocker; bitsocker; raffinaderi; sockerbruk; betsocker; betodling; råsocker; slamsaft; fyllmassa; sirap; kylmaisch; diagram; tillverkningsprocess; raffinering; indunstning; beta; sockerbeta; sockerproduktion; åkerareal
Mått, annat
97x69 cm
Företagsnamn - Tillverkning
Svenska Sockerfabriks Aktiebolaget
Förekommer som
tillverkning, annan anknytning
Litteratur, referens till
Smitt, Rikard: Malmöföretagen – förr och nu, s. 120ff (2007), Reuterskiöld, Sigvard: Sockerfabrikationen under 50-årsperioden 1882—1932. Tekniska samfundet i Göteborg 1882-1932 : minnesskrift utgiven i anslutning till samfundets 50-åriga tillvaro (1932) s. 401-416.
Företagsnamn
Svenska Sockerfabriks AB, SSA, Sockerbolaget
Land
Sverige
Landskap
Skåne
Län
Malmöhus län
Ort
Malmö, Arlöv
Tid - Verksamhetsstart
1907
Tid - Verksamhetsslut
1995
Land - Tillverkning
Sverige
Verkets titel
Sockerproduktionen i Sverige
Negativnummer
296
Beskrivning

Svenska sockerfabriksaktiebolaget: Sockerproduktionen i Sverige. M. hängare och hörnskydd.

Nr. 439.

Mitten av planschen innheåller en tabell med siffror om "Sockerproduktionen i Sverige" år 1900/01, 1920/21, 1940/1 och 1953/54 med "Betareal hektar", "råsockerskörd kg per hektar" och "Totalproduktion ton råsocker" samt en karta som visar raffinaderier, betsockerbruk och betodling.

Text i planschen:

Framställning av råsocker

I fabriken tvättas betorna rena från jord och lera .... - .... varefter de skäras till snitsel. (Ca 100 ton per timme). - Snitseln urlakas med varmt vatten i diffusörer, varvid råsaft erhålles med 15% socker. - Till råsaften sättes släckt kalk, varvid föroreningar utfällas, "skedning". - Överskottet av kalk utfälles med kolsyra, "saturation". - I kalkugnen brännes kalksten till bränd kalk och kolsyra. - "Slamsaften" (råsaften efter satureringen) filtreras i filterpressar, varvid slamkalk avskiljes, Slamkalken är ett utmärkt jordförbättringsmedel. - Slamkalk - Den filtrerade tunnsaften (15% socker) indunstas under vacuum till tjocksaft (65% socker). - Sockret bringas att kristallisera i vacuumpannor. Härvid erhålles "fyllmassa". - Efterkristallisation och avkylning sker i kylmaisch. - I centrifugerna separeras råsockret från moderluten "sirapen". Sirapen kokas och bringas att kristallisera och centrifugeras, varvid erhålles II produkt råsocker och melass. - Melass- Råsocker.

Raffinering av råsocker.

Råsockret blandas med sockerlösning "sirap" och affineras, d. v. s. centrifugeras och tvättas med vatten. - Det så erhållna "affinerade" sockret löses till en tjock "raffinadsaft" .... - .... vilken filtreras. - Bitsocker - Den filtrerade raffinadsaften kokas i vacuumpannor till I:sta klass fyllmassa .... - .... som kyles och efterkristalliseras i kylmaischar. - Fyllmassan centrifugeras. Det därvid erhållna sockret .... - .... pressas till stänger .... - .... och torkar .... - .... samt klippes till bitar. - Strösocker - Sirapen (den ej kristalliserade sockerlösningen) från bicentrifugeringen blandas med annat socker och kokas till 2:dra klass fyllmassa .... - .... som kyles och efterkristalliseras i kylmaischar. - Fyllmassan centrifugeras. Det därvid erhållna sockret .... - .... torkas med varmluft i granulatorer .... - .... och siktas till strösocker. - Det färdiga sockret förpackas i stora automatmaskiner i säckar, lådor, kartonger och påsar. Maskinernas kunna forma förpackningarna och kontrollväga desamma.

CC-licens - Bild
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar [cc by-nc-nd]
Tillhör samling
Malmö Skolmuseum
Copyright
Foto: © Ola Myrin / Malmö museum
Belongs to Samling
Avlång låda

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.